地產博客 > 絲絲細語 返回
瀏覽人次:8766    回應:1
絲絲細語
不要子女買樓
 
左丁山
2017年10月7日 (蘋果)

  陳德霖警告「買樓靠父幹」有風險,主要係指有父母加按物業,向銀行再借多三幾百萬,為兒女買樓做首期,於是如果樓價下跌嘅話,父母與仔女齊受衝擊,特別係父母已經退休之後,應付加按供款嘅能力,值得關注。

  任何時候借按揭供樓都係有風險嘅嘞,問題係如何應付風險嘅啫。父母、子女如懂得量力而為,職業有保障嘅話,經驗告訴我們,即使香港碰到建華七年不景氣加上沙士,衰到貼地,仍然可以安然無礙,渡過難關;左丁山不少朋友便有此經歷,最怕係一旦失業,便無險可守,所以供樓人士往往要考慮此點,一份穩陣嘅工作勝於今日花紅多、明日會炒魷嘅職位,供樓期內,不要輕言搵工跳槽,要諗清諗楚。

  因陳德霖之言,幾位朋友有不同意見。原來「買樓靠父幹」呢個命題具備相當爭議性,亦成為家庭關係緊張之源;香港嘅社會學學者,若研究香港家庭組織,家庭社會學,一定不能忽視呢個命題。有朋友A自幼家貧,全靠考上港大,畢業後(當年)係天之驕子,好快成為「打工皇帝」,於是送兩個仔去英國留學,回來成為乜師物師,總之係高級專業人士,月薪相當高,但十年前兩個兒子分別結婚,朋友A話:「我自己辛苦捱上嚟嘅,我唔敢要你兩個回饋我嘞,但你地唔該買樓結婚靠自己!」十年前禮頓山千四呎市價約係千二至千四萬,朋友A可以拿得出三成首期為大仔買樓,但大仔未有足夠積蓄,父親不肯幫助,於是租樓住,住靚樓喎,十年來一路加租,而今每月交租(不是禮頓山樓盤)已係六萬幾元,因兩夫婦係青年「財俊」,交租還是冇問題,另一方面,禮頓山千四呎已經升到五千萬以上,今天按揭只能按五百萬元,朋友A已無力為大仔提供首期,朋友A妻子為兒子每月交租六萬幾,非常肉痛;朋友A呻笨不已,但為咗維持尊嚴,點都唔敢出聲,仔同新抱就絕口不提此事,此乃香港家庭一景。朋友B係中大畢業,唔肯為女兒結婚時提供首期,依家女兒為避市區租金昂貴,搬咗去新界住,朋友B想見吓外孫女要預約時間入屯門,做阿婆嘅B太自然大講哦文。朋友C呢,炒樓發達搵長咗,三位仔女長大成人,剛好俾佢借名字一用,三仔女分別買入新樓,作收租用途,首期全部由朋友C出,似乎又係「買樓靠父幹」形式,實際上就係仔女「第一次買樓」,唔駛交懲罰性印花稅,明益老竇買樓投資是也。 

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 引刀一快 2017-10-08 00:43:14
事後孔明。