地產博客 > 敢說亮話 返回
瀏覽人次:16875    回應:3
敢說亮話

茶餐廳亂話(1023)一個「撐」字,錯足十幾年

 

湯文亮博士

紀惠集團行政總裁
2021年6月23日

  今早在茶餐廳碰到一個多年不見,而又欠我錢的朋友,他不但不打算還錢,還說當年若果我不是撐他,現在應該多很多錢,我唯有苦笑,一個「撐」字,令我錯足幾十年。

  話說當日,一班朋友仔聚會,其中有一個打算買樓,問大家撐唔撐佢,在這個環境,冇人講唔撐,朋友買樓之後,樓價下跌,佢不但問我借錢供樓,仲埋怨我當日話撐佢,如果唔撐,佢就唔會買樓,我唯有替他供了幾個月,直到自己也很辛苦,才拒絕他,及後樓價回升,朋友亦多買了幾層樓,不但沒有還錢,還對別人說我害了他,至此之後,我見到個「撐」字就會產生恐懼,而事實上撐是一個無底深淵,如果沒有能力,就千祈唔好話撐人,不過說話回頭,因為我早早領略到撐的苦處,所以從不講撐人,如果有人問我撐唔撐佢,我會話力有不隸,恐怕有心無力。

  老闆話條友痴線,估計佢以後唔會去茶餐廳,不過仲好,否則有乜頭暈身㷫,就會頼在茶餐廳的食物不潔。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 望東樓 2021-06-23 11:02:02
港人真理
1。成功唯一原因係我天下無敵
2。失敗當然係社會(其他人)嘅錯
3。廁紙係要嚟搶嘅
4。群體免疫係其他人打晒針或中晒招,咁我打唔打針都一樣
2. 引刀一快 2021-06-23 14:43:31
咩樓咁巴閉,連湯博士都話供得辛苦?
3. KS 2021-06-23 16:36:34

錯足十幾年,還是錯足幾十年?呢點分別好大。

一句講晒,唔做忠唔做保,唔做媒人三代好。