地產博客 > 文亮言 返回
瀏覽人次:15554    回應:3
文亮言

評論也要講醬不正不食

 

湯文亮博士

紀惠集團行政總裁
2021年4月13日

  老友兒子較早前買了樓,心情大靚,買了一份燒鵝背以及一份鹵水鵝片到公司,當然仲有梅子醬以及白醋,老友話兒子雖然在我的文章俾負評,但買樓都是因為睇我的文章,我恭喜老友,他的兒子大個仔,可以將政見同生活分開,千祈唔好以為很容易做,有不少人到現在仍然唔肯裝安心出行,寧願唔去食飯。

  老友話我近日比較少出地產文章,究竟點解,我話有兩個原因,首先樓市走勢如我所料,再講就會俾人話認屎認屁,其次是寫評論文章,亦好似孔子所講醬不正不食,如果唔寫有關樓市案例或者政策,是不會吸引讀者,就好似今日老友帶來兩份鵝,如果用白醋配燒鵝,梅子醬配鹵水鵝,根本唔吸引,倘若今日我講明日大嶼,根本没有人有興趣,甚至會比人話唔識樓市,評論一定要配合形勢,此之所謂醬不正不食。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 引刀一快 2021-04-13 18:40:15
認屎認屁,係十一仔第三個朵。
佢冇嘢叻,就係屎同屁最耍家。

嗱嗱嗱,佢又準備嚟呢度唸seafood經喇。
2. 引刀一快 2021-04-13 18:50:34
講起燒鵝,廣州45蚊斤上下,兩百令蚊一隻。蔡瀾果間麗的麵館,400一隻,事實又係靚。

但係有啲燒臘鋪,起隻髀就收那麼25蚊。
3. 大鄉里 2021-04-13 21:31:00

物換星移,猶想起30年前的廢膠垃圾平價燒鵝,仍倒抽一口涼氣。