地產博客 > 敢說亮話 返回
瀏覽人次:12307    回應:4
敢說亮話

茶餐廳亂話(1302)禁晚上堂食是否有效

 

湯文亮博士

紀惠集團行政總裁
2022年1月16日

  今早去到茶餐廳,有客人話政府禁晚上堂食是否可以抗疫,病毒是不會晚上才出來。

  老闆話,禁晚上堂食不但沒有效,在某個程度上政府是浪費空間,抗疫其中一個條件就是空間,如果空間夠大,感染的機會就減少,全港有幾萬間食肆,佔地唔知幾多公頃,政府唔准人用,市民唯有集中在未被禁止的空間之內,例如家裡,商場,甚至私竇,空間不足,確診的機會更大,政府應該容許開放晚市,不過人數就要減少三成,老實說,就算政府開放晚市,市民亦未必敢去,一個唔覺意被捉咗去捉Go灣,禁晚市是一個下馬立威策略,第一次還可以理解,如果繼續延長代表政府根本不知道如何防疫,不過,唔做都做咗,要怪就怪飲食界自己,唔肯拒絕未打疫苗的人進入食肆。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 引刀一快 2022-01-16 12:29:02
博士思路好獨特,的確好多人忽視咗活動空間分佈嘅因素。
2. 一元 2022-01-16 15:35:31

!!!有没有效果才重要

忘月樓? 都未一個月就忘记?

政府也只能盡力做! 大家做好自己,封晚市,你却

!!晚晚自己找死?

香港人就这質素?
3. G 2022-01-16 17:55:27
新冠不是重感冒,大病痊癒後50%至60%有後遺症,長遠更未知,不要受外媒迷惑。

4. Carson 2022-01-16 19:50:46
博士,而家出面啲人晚市食得好勁架,午市根本冇得比,而且夜晚通常食耐啲,火鍋等等都好多,我覺得禁晚市有道理。