地產博客 > 敢說亮話 返回
瀏覽人次:16827    回應:5
敢說亮話

茶餐廳亂話(1061)移民去到英國變成沒有後路

 

湯文亮博士

紀惠集團行政總裁
2021年8月1日

  茶餐廳裡有一個經常話準備移民去英國的客人,已經講了超過一年,但仍然未起行,今早去到茶餐廳,客人話南海即將發生衝突,早走早著,老闆提醒客人,話移民已經講超過一年,點解仲未起行,客人冇回應,隔了不久便埋單走了。

  香港有很多人經常將移民掛在口邊,但遲遲不起行,在英國未推出BNO的時候,他們會話等緊批核,在推出BNO之後,這個已經不是藉口,因為隨時可以用BNO起行,在LOTR未截止前,根本上可隨時離開,其實,不少人話移民是後路,有乜事就話離開香港,但移民之後,反而沒有後路,所以遲遲不願起行,因為去到英國反而斷了自己後路。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 威威食雞 2021-08-01 14:23:00
看到菲傭印傭遠渡重洋來港打工,賺取比本國高幾倍人工。
再看看香港移民,打算到英國甚麽工都做,只求生存,
不得不相信,路真係自己選的。

2. 十一哥 2021-08-01 16:44:33
吹下冇妨、動身就要睇真、喺香港根本就豐衣足食冇事冇幹、皆因以前洋人面前…做奴才、老表面前可以演洋氣…平衡下心理、衹不過而家老表已經唔係阿4…奴才要過底跟鄉下老表…情何以堪、所以扮哂嘢…成日話我就溜…唔好拉手拉脚…唔捨得我…
3. 引刀一快 2021-08-01 22:25:55
學下十一仔,移民楓葉國話去就去!
叫佢返廣州就難啫,去歐西國家,poop到去喇。
4. 引刀一快 2021-08-01 22:30:43
好懷疑,十一仔係咪有個影子十一仔,同佢用同一個賬號。
十一仔鬧嘅,同佢自己做嘅,通常都係同一件事,係同一件事。
5. 移民 2021-08-02 14:35:12
如果要移民,應該先做好規劃,盡量在香港買多間物業,世途多變,若香港變好有物業在手就等於有個仔響呢邊賺錢養家,如果變壞,物業撇賬但保命成功,達到所謂的雙贏。