地產博客 > 敢說亮話 返回
瀏覽人次:12171    回應:3
敢說亮話
茶餐廳亂話(662)不要亂傳消息,很危險
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2020年3月27日

  今早去到茶餐廳,老闆話早兩日有客人收到確實消息,新加坡會推出疫市經濟刺激方案,當中包括撤銷壓抑樓市辣招,客人仲叫老闆通知我,請我撰文叫政府學新加坡撤辣,而我這兩日又沒去茶餐廳,所以沒有話俾我知,不過,好彩冇講,昨日新加坡推出2,500億美元刺激經濟方案,隻字都冇提及撤辣,否則就害了我。

  我話不用擔心,就算講俾我知,我都唔會寫出來,首先,我不相信新加坡政府會撤辣,就算新加坡撤,香港都唔會撤,講多都無謂,不用擔心。


  現在對於發放一些二手消息或者轉發別人的帖子要很小心,很容易惹上官非,最近有區議員轉載警員的資料,這就大件事,可能犯上藐視法庭甚至煽動罪,無端端惹了一身蟻,轉發的事,又冇錢收,最好不要做。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 引刀一快 2020-03-27 19:25:41
小心咗好耐,辛苦。
2. 疫情救港 2020-03-27 20:11:58
大家冷靜啲想下,其實疫情救咗香港。比較起曱甴之亂,其實港人寧願疫情可以一直持續下去,最少啲病毒可以震住班曱甴,令他们不敢四出搗亂。

兩害相權取其輕也。


3. 十一哥 2020-03-27 21:23:49
刀刀   瀬咗乜嘢大事 ? 要小心咁耐…忍得咁辛苦 ?