地產博客 > 敢說亮話 返回
瀏覽人次:13057    回應:5
敢說亮話
茶餐廳亂話(639)不要令長者冒險
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2020年2月21日

  今早去到茶餐廳,有熟客話我派口罩都唔識得派,如果冇地方,可以借用茶餐廳,不少派一兩萬個口罩的人,宣傳比我勁得多,熟客可能不明白,公司派口罩並不是為了宣傳,而是希望幫到社會,其實,我唔應該將口罩相片放上Facebook ,搞到有不少人問我攞口罩派畀人,我們派口罩是希望幫到那些需要服務別人的人,如果他們因為沒有口罩停止服務,例如送餐給長者,所以,長者不是我們的目標,不過還有一個理由,就是不想長者冒風險,有報道指出不少長者排幾個鐘頭才可以得到幾個口罩,這幾個鐘頭的風險很大,尤其是今次的新冠肺炎病毒,專攻年紀比較大,免疫力減退的長者,大吉利事講句,如果有乜冬瓜豆腐,一定會畀人鬧,不但長者風險大,派的人風險亦很大,如果借茶餐廳派口罩,分分鐘害了老闆。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 學到嘢 2020-02-21 12:03:23
湯博士宅心仁厚,上天保佑🙏
2. 十一哥 2020-02-21 12:24:42
就係呢班精英9官攪到口罩放紙鳶、而家先玩口罩生產、淨係班搏大毛嘅都未必分得清、攪得到有貨出果時、人地已經通街供應、到時又要諗計點消化D生產力、唔使諗…再揼N個億養住D口罩廠嘅廠租人工皮費、就立個項目..防疫戰略儲備預算基金、個名型哩!

生產口罩唔係科技、有料…手作都攪得掂、而家D生產數據根本係亂作嘅、講小D先炒得起。
當手工做..每個工人一日做一千個、條數吞得哂嘛?

3. 十一哥 2020-02-21 12:53:39
就以專業篤爆D科技玄學、口罩功能第一取决密度、所謂靜電層係原料質地本生物理…有磨擦就生靜電…冇洗特別科技加持、噴絲不織冇乜特到工藝…牌子幾M都係一樣、敢厚實唔考慮要平衡呼吸力度就用99.997都得、不過心理上..幾M牌N95…用力D呼吸係特色、雜牌就冇容忍空間。
醫生對口罩知識都係唂估番嚟…念書咁念、廠家梗係話唔得…賣小咗其一..番用不當瀬嘢就C得。
十一哥比個專業心得…帶定枝細嘅漱口水…每次戴口罩之前漱下口、用完口罩輕輕噴1比70漂白水晾乾備用、3日換一個。

4. 用完口罩輕輕噴1比70漂白水晾乾備用 2020-02-21 13:11:01
會唔會漂白左個口鼻位置架?  戶外活動多嘅人, 幾個月後個個都有泳衣烘印響面度, 仲漂白啲咪好白?
5. 十一哥 2020-02-21 17:34:06
可以漂得白…十一哥咪發大達。