地產博客 > 敢說亮話 返回
瀏覽人次:6997    回應:4
敢說亮話
茶餐廳亂話(635)門市生意不及外賣
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2020年2月12日

  早兩日我路經茶餐廳,見到關了門,所以這幾日都沒有去,今早收到老闆短訊,知道茶餐廳仍然有做生意,不過是閉門營業,老闆話受到新冠肺炎影響,門市生意大跌,不過,外賣的生意非常好,所以他將樓面調去送外賣,本來是唔夠,好彩亦有不少熟客外賣自取,其實我知道唔係好彩,因為老闆有條好計,就是外賣自取每次送一至兩個口罩,佢話好過收八折,買外賣的人又方便,唔需要週圍撲口罩,不過,老闆在短訊內話其實是有做堂食,不過只是做熟客生意,叫我直入舖頭就可以。

  我今早去到茶餐廳,見到水吧安哥忙到飛起,佢話現在外賣成了主流,不少客人用Apps 落單,講明幾點攞餐,雖然忙,但時間反而安排得更好,不過就冇人吹水,失了茶餐廳的味道。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 茶餐廳 2020-02-12 11:33:56
冇人吹水,暫時失去茶餐廳味道,但係人情尚在。希望疫情盡快過,大家過正常生活。
2. 引刀一快 2020-02-13 10:32:28
廣州都唔俾堂食,全部外賣,又係嘅,唔除口罩點食呢?
依家部分單位再延一個星期,希望三月前可以慢慢恢復正常喇。
3. Philip wong 2020-02-13 11:50:27
三月前恢復正常有點困難,過了第二個14天,應該有第三個14天,所不同的是,封城變成封村,只封尚有疑似個案的街道、村庄。過了第三個14天,基本上疑似個案歸零,三月十五市面恢復正常,當是較樂觀的預期。
4. 唔俾堂食 2020-02-13 15:55:51
十堰實施戰時管理, 完全唔俾外出, 不過內地樓夠大, 都唔係咩問題, 如果在劏房或納米樓唔俾外出, 一日都癲。