地產博客 > 敢說亮話 返回
瀏覽人次:13009    回應:2
敢說亮話

茶餐廳亂話(1608)這一代做洗盤碗,下一代做什麼

 

湯文亮博士

紀惠集團行政總裁
2022年8月14日

  今早去到茶餐廳,唔見到老闆,原來老闆入廚房洗碗,出嚟之後話,洗碗阿姨休息,又請唔到幫工,他唯有自己做洗盤碗,而事實上真的很難請人做洗盤碗,茶餐廳內每一個人都夠膽鬧,唯一唔敢鬧洗盤碗阿姨,試過有一次話阿姨洗得唔乾淨,阿姨竟然立刻劈炮,仲話此處不留人,自有留人處,大不了移民去英國。

  有客人話,有不少移民網站鼓吹BNO拿去英國之後做洗盤碗,並且話時薪有10英鎊,餐廳老闆對洗盤碗的工人很好,其實,我有多少唔明,在我讀大學時,有不少半工讀學生在晚上會兼職去做洗盤碗,所以從來不缺人,可能時移勢易,已經冇人做洗盤碗,令致香港人有機會做,不過,洗盤碗始終不是一份長工,移民去做洗盤碗不但不值得,而且,這一代做洗盤碗,期望下一代做什麼。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 劍聖 2022-08-15 22:35:42
香港洗碗阿姨其望自己兒子做什麼?

2. 引刀一快 2022-08-16 10:27:42
下一代可以返香港教英文,或者喺果邊教中文。
再唔係就拜師學西餐,自己開餐館,請啲香港人洗碗。
講真,如果要洗碗,喺英國洗好過喺大灣區洗。