地產博客 > 文亮言 返回
瀏覽人次:20287    回應:1
文亮言

被人要脅賣樓

 

湯文亮博士

紀惠集團行政總裁
2021年4月18日

  星期日早上,有物業代理一早搵我,話有一件荀貨,我話唔妥,那個物業其中一個業主是很有錢,有錢的人一定唔會平賣物業,又點會有荀貨,除非有其他合股人唔供樓,他又唔想替人供樓,又唔想接貨,唯有平市價賣出街,物業代理話正是如此,佢仲話,如果冇人買,就由那位有錢的股東買,叫我唔好嘥機會。

  物業代理一定知道這個買賣的來龍去脈,那位有錢仁兄不是佔大股,更加不是牽頭人,即使其他拍檔唔供樓,最多賣出街,不但損失有限,而且不會損害聲名,如果買入其他拍檔股份,倘若樓價下跌,就會畀舊拍擋取笑衰貪心,其他拍檔會話睇唔好樓市才賣樓,想唔到有人接貨,仲話好彩決斷英明,萬一樓價上升,亦會畀舊拍擋話趁他們病攞他們命,以低價食了那個物業,唯一選擇就是賣出街,那個有錢股東是不會買入其他股份,物業代理話冇嘢講,不過,這的確是一個荀盤,這點我又同意。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 龍虎豹 2021-04-18 11:09:51
筍盤只留給有準備的人。