地產博客 > 文亮言 返回
瀏覽人次:14933    回應:4
文亮言
以股頂債,可免則免
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2020年9月30日

  昨晚食晚飯時,老婆話有一個朋友借了錢畀一個酒樓老闆,最近酒樓老闆話生意難做,冇辦法還錢,唯一可以做就是將債務轉為股份,她的朋友做酒樓股東,如果唔以債轉股,可能連渣都冇,不過在做決定前想問一問我的意見,我話以股頂債,可免則免,這是投資學問上一條物質不變定律,如果不以股頂債,最多連渣都冇,但是變成股東之後,就有責任清還酒樓其他欠款,絕對是自尋煩惱,如果酒樓清盤,債權人或者還可以分到多少,股東反而冇份,點解要以股頂債。

  老婆又問,點解恒大又可以以股頂債,我話他們高很多層次,所做的事我不敢評論,我只是以一個小市民身份來講以股頂債的風險。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 酒樓點心 2020-09-30 10:17:02
圖片中的酒樓點心好精緻,大家惜福,珍惜福報。
2. 十一哥 2020-09-30 10:33:25
以前識條友做工裎嘅、咭片印係好多間大酒樓董事、但就學刀刀咁…跑山撲水又枕住標會、酒樓開例會…主題都係科水出糧交租、着數係有餐食。
3. C叔 2020-09-30 10:46:21
 以前酒樓興食外股,有燒臘佬半生積蓄埋股,唔夠一年蝕凸。

4. C叔 2020-09-30 11:02:05
 業主是大股東,開張幾月已蝕本夾錢,洗濕頭夾左兩期金盡,含淚賤沽全數股比其他股東。