地產博客 > 文亮言 返回
瀏覽人次:13049    回應:11
文亮言
點解廠商不將生產線搬回美國
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2020年3月28日

  當美國新冠肺炎疫情確診人數破10萬,又奪得世界第一的時候,特朗普才發覺醫療用品不足。除了口罩之外,最缺乏的就是呼吸機,迫不得已殺雞用牛刀,以「國防生產法」下令通告汽車公司生產呼吸機。特朗普覺得很奇怪,在他出任美國總統之後,三番四次叫廠家將生產線搬回美國,但9成幾廠家都借左聾耳陳隻耳。於是問幕僚,大部分幕僚都知道發生什麼事,但沒有人對持朗普講真說話,否則就自討苦吃。

  其實,是物料供應商令到廠商不將生產線搬回到美國。因為,一間工廠不能獨自生存,一定要靠一大堆物料供應商,包括原材料,零件供應商。如果將生產線搬回到美國,制成品是不用繳付關稅,但原材料,進口零件以及半製成品都要繳付,實質上慳唔到幾多。而且,廠商仲要搵地方儲存那些東西,所以,對於特朗普要求,大部分廠商用拖字訣。如果不是新冠疫情,特朗普根本唔知道很少廠商願意將生產線搬回到美國。至於動用「國防生產法」,即是要廠商做蝕本生意。今次疫情之後,不但沒有廠商將生產線搬回美國,反而將生產線搬走。特朗普幕僚是知道這個事實,但唔會講比佢知。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. Carson 2020-03-28 09:31:50
Steve Jobs 自傳(2011)講過呢一點。
2. 路人B 2020-03-28 10:27:22
特朗普咁嘅水平當上美國大統領 , 係幫美國敗家多過興家 !
3. Alan Pepper 2020-03-28 13:31:11
The first thing trump did was to fire all the intelligent people in his cabinet, what he is left with are just scumbags Who doesn’t give a sxxt about anything other than their personal interests. Now they don’t have anyone to do anything that is actually  useful  
4. 十一哥 2020-03-28 13:48:21
2樓  美國人本質就係矛侵、當惡哂..予取予攜…就會扮上帝..宣真理…濕你係為你好、威脅到佢地一哥位置…就乜嘢冇差別手段都敢使。
大大聲美國優先…即係美帝生定大限哂..邊會介意醜唔醜、中國人要學呢樣好嘢、仁德義氣衹係口講、打殘對手贏咗..先係硬道理、笠完…掉低兩草話車費…有聲多謝搭多句盜亦有道、C得哥以麼症…係生物與生俱來嘅病毒。
唔好以為美帝會冇料到、發起圍嚟春藥夠膽當飯食…QE可以唔設底、佢地潛力冇限、疫情唔會捱好耐、倒轉驚醒佢地..好多嘢要重新擺位、扎定馬搭呢轉…揾D錢使啦。
5. 投資者AA 2020-03-28 14:49:51
從政府能力和人民質素,德國和日本都遠勝中國,但他們都一一敗於美國手上,現在中國作為新挑戰者,我偏向落注買美國勝。
6. 十一哥 2020-03-28 18:04:09
5樓   今日阿爺政府能力肯定高過美帝、高質素人口…亦唔輸美帝、科技就有段要追下、德仔、㗎仔係輸在量級。
阿爺喺一窮二白時同美帝/毛子都過、談唔上贏..但肯定未褪過一步、今日贏亦又未必…但對手就肯定手震、江湖逐鹿有輸贏…但一定要有一拼之心、中國天生咁嘅量級…願委曲都冇法求全、就算肯認低威…都冇人敢收歸、現實焗住…冇得怕戰…冇得求和、有前冇後…阿爺冇得輸 !
7. Stephen Wong 2020-03-28 18:14:58
5F
毛澤東當年點解夠膽打韓戰,就係唔怕輸,唔怕死,迫到美國要簽定和約。自李鴻章賣國以來,中國人真的抬起頭來。中國人自晚清民初百多年,體質精神不如外族,但國人面對屈辱,不貪生怕死,比起異族只計算勝果,不作失敗的打算。一班帶著蒸餾水,出師無名的大乒,憑什麼打贏這場仗。
8. 蕭生 2020-03-28 20:05:08
湯博士:聽你說汇豐股票好,我從70元買到50元,共買8萬股,現在怎會樣處理好!是沽還是繼續抓?請多多請教?

9. 識唔識架? 2020-03-29 09:50:45
越南政府能力和人民質素都遠不如德國和日本,但就打到美國落荒而逃。係咪好好笑呀?
10. 回箫生 2020-03-29 12:41:25
滙豐派息将跌到一年派3蚊左右。有本事派到$3蚊已好好。依家股价太贵,可以先沽出。跌到30蚊左右买返收每年$3蚊息。
11. 型格 2020-03-29 17:09:29
美國公司走“輕”資產路線走了二十年,點可能翻轉頭