地產博客 > 敢說亮話 返回
瀏覽人次:19896    回應:1
敢說亮話
茶餐廳亂話(526)千祈唔好講對唔住
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2019年6月5日

  今早去到茶餐廳,見到有一個剛從美國回來的熟客很擔心,老闆同佢講如果可以的話,最好學張五常,入國內住一段時間,入了國內,美國佬都冇佢辦法,但那位熟客話不行,因為昨晚他去了維園參加64三十集會,老闆話唔擔心得咁多,否則,美國有權以逃犯條例要求香港政府捉人,熟客話要考慮一下。

  當熟客走了之後,老闆同我講那位仁兄在復活節期間去美國自駕遊,唔好彩俾人撞車,他下車禮貌的講sorry ,咁就大件事,到巡警到來時對方向巡警表示是那位熟客不對,否則就不用講對唔住,落完口供,罰了錢之後,昨日收到對方律師信,表示他的客戶當日與他撞車之後身體不適,他要負上全責,而且要求賠償的數目驚人,他賣樓都唔夠,我聽完之後話大件事,在美國撞車後第一戒條,就是千祈唔好同對方講sorry ,否則就後患無窮,而美國與香港亦有逃犯移交條例,今次可能真的是要著草返國內。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 引刀一快 2019-06-05 13:07:08
唔係嘛?有啲似南京果單彭宇案。