地產博客 > 敢說亮話 返回
瀏覽人次:8086    回應:5
敢說亮話
茶餐廳亂話(436)炒人的理由
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2018年12月5日

  今早去到茶餐廳,見一位熟客不知幾風騷,仲走埋嚟多謝我,老闆話佢剛剛炒了一批又老,又冇生產能力的伙記,不過,那班伙記已經跟了那位仁兄一段時間,甚至可以說是開國功臣,老闆最初都唔知怎樣炒他們,後來見到我的同行老C話公司見紅,要將生產力不足的伙記辭退,不過,可能默契不足,杰哥話公司盈利大幅增長,而且每個月都有盈利,那位仁兄見到這個情況,於是有樣學樣,對公司員工話蝕本,順便炒了幾個老伙記,因老C與我同行,所以多謝我,今次真的是受老C所累,令人以為我是一個這樣無情的冷血動物。

  其實那位仁兄搞錯,老C炒人並不是沒有生產力,現在十個代理搶一張單,豈不是要炒九個,老C其實是將那班人當做人質,目的是迫政府放寬辣招,老C亦都表明,政府唔放寬就會繼續炒人,不過,杰哥一時不慎,在報告業績時露了馬腳,那批被炒的人是幾寃枉。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 別人恐懼我貪婪 2018-12-05 10:23:51
Lucy 應該開多啲舖請多啲人。
2. 引刀一快 2018-12-05 12:56:43
To 1樓

的而且確,就係開多D舖!

大灣區其他地方唔清楚,但係中原依傢喺廣州範圍開多好多舖,而且招兵買馬。
3. To 2 2018-12-05 13:10:17
的而且確, 好似話 Lucy 響上面嘅時間多過響本市, 所以睇哩邊市唔係好貼禾。
4. 真真薯片 2018-12-05 15:40:33
地代成日話成交量少過沙士,但就唔提成交額係沙士幾多倍,以開單數量計,地霸都越賣越少啦,但盈利就創新高,反映香港地產界進入厚利少銷時代

不過話時話,炒人同公司賺唔賺錢好多時都冇乜關係,賺大錢可以栽員,蝕住做可以請人,偏門當正行做,正行當偏門做,係新經濟既特色
5. 引刀一快 2018-12-06 17:05:58
最慘都係接貨果D囉。

殺得張首晟,往後會做咩?已經唔係貿易戰咁簡單。