地產博客 > 敢說亮話 返回
瀏覽人次:3631    回應:2
敢說亮話
茶餐廳亂話(82)不可以亂發訊息
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2017年3月25日

  早兩日心血來潮,去茶餐廳食午餐,見到人頭湧湧,問其中一個熟客,佢話知道這間茶餐廳因為近街市,一向使用新鮮肉類,即使比同級茶餐廳貴,但食得放心,老闆雖然很忙,但睇到他非常開心。

  午餐之後,老闆坐低飲杯咖啡,話發了一條訊息給我,原來是政府在當日下午六時宣布,停止一簽多契的買樓方法,我同老闆講,發俾我就可以,唔好再發俾其他人,消息未必是真的,如果有人因為這段訊息而用一簽多契方法買了樓,他日樓價下跌,他有可能向發放那段訊息的人追討賠償,以前試過有實例,有人睇緊一個物業,物業代理同佢講有大陸佬出價高過佢,不過業主唔想賣俾大陸佬,叫佢快些做決定,那人立刻賣了樓,後來,樓價下跌,那人發覺原來沒有大陸佬要買,於是告上法庭,他得到勝訴,但沒有得到賠償,因為那位物業代理已經破了產,老闆話好彩近日太忙,只發了這段訊息給我,日後會留意,午餐免費。

 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. LARRY 2017-03-25 10:41:57
听风是风,听雨是雨,确实不可盲目传递消息
2. 真真薯片 2017-03-25 11:22:09
其實出左最新15%辣稅後, 大手客用一張合約比單印, 仲平過以前豪比dsd, 呢個變化對新樓大單位影響大, 因為大單位比舊dsd會好貴, 依家反而可以比返單印, 變相幫所有大手客解辣! 所以出新辣招後一手樓大單位去貨仲快過出招前