主頁 搵樓/成交 放盤 數據公佈 地產新聞 地產博客 置業手冊 背景 / 聲明 / 聯絡我們 繁體簡體English
瀏覽人次 : 3143    回應 : 4
敢說亮話
茶餐廳亂話(48)很簡單的做人道理
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2017年1月16日

  天寒地凍去跑步,別有一番滋味在心頭,去到茶餐廳,老闆正在教仔,問我意見,我話,我連自己的子女都未教得掂,唔夠膽教人,老闆話唔係喎,識得我的人都知道我的子女的確唔錯,點解我唔肯分享教子女心得,其實,這是錯覺,他們表現好是他們自己的事,與我的教導無關,他們進入社會,慢慢就會悟出一套做人道理,各人所領悟都不同,我只不過有時分享一些做人處事大道理,都是很簡單,不過,在執行時會有困難,其中一條就是報恩要快,報仇要慢。

  在接受別人恩惠或者幫忙之後,最好以最快時間回敬,千祈唔好以為是必然的,欠人人情同欠人債務是沒有分別,所以,清還人情就好似清還債務,愈快愈好,如果被人得罪,就千祈唔好立刻回敬,否則,就會做成好似以前的粵語長片所說,冤冤相報何時了,就算想報仇,都會三思,慢慢再打算,時間耐咗,可能發覺當日別人的得罪行為,只不過是小事一件,根本唔值得介懷,甚至整件事忘記了,其實,立刻報仇是犯上了不君子行為,好似一名控波球員被對手以超技術侵犯,球證會給予一個罰球,但被侵犯的球員立刻回敬,他有很大機會得一面黃牌,這個做人道理雖然很簡單,其實,要明白都不是太容易,莫講實行。

 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

1. 引刀一快 2017-01-16 10:00:54
有D人嘅理念啱啱相反,得人恩惠就攞把口做人情,得罪咗佢會一世咬住唔放。

下一代優異,說教只係小部分,一定有身教。
2. MMC 2017-01-16 12:57:20
博士,受教了,尤其是報恩要快報仇要慢,謝謝!

報恩要快不難,可惜報仇要慢做不到,每天看到大陸司機的 "自由行" 駕駛法,我總是在車內邊開車邊破口大罵,唉!

同意刀兄,博士一定有很好的身教,亦很謙俾。
3. 浪子心聲 2017-01-16 15:42:54
湯博士嗰然係「富貴人」,今天又學到嘢!

我相信大部分嘅富貴人都可能係咁嘅心態做人。

6. 引刀一快 2017-01-16 20:24:46
MMC兄

大陸司機開車就係咁,所以唔好用香港人標準去批判,最近我去東莞行,同行東莞人話一離開廣州到東莞,馬上險象環生,似乎覺得廣州人開車好守規矩,其實,如果你去廣州揸兩轉,分分鐘掹到出火箭炮。

身教效果遠大於說教,潛移默化,氣氛熏陶,效果唔係口講可以比。