地產博客 > 敢說亮話 返回
瀏覽人次:1150    回應:4
敢說亮話
茶餐廳亂話(503)財演不值錢
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2019年4月19日

  今早去到茶餐廳,有熟客見到我嘴藐藐,與平日的態度不一樣,突然間,佢問我每月搵幾多錢,有冇4萬,咁尷尬問題,都唔知點樣回答,唯有話係咁上下,那位熟客話林一鳴又講得幾準,一般財演每月只能搵到3至4萬元,其實幾坎坷,仲話由佢埋單,我當然講多謝,不過是多謝林一鳴。

  在香港做財演,寫專欄,出書,全部都是為了興趣,如果等住開飯,就一定餓死,所以,能夠做財演的反而是不等錢用,不過,有一些人做財演是有目的,就是向人們介紹某些股票,身份就好似賭場「進客」,這才是他們的收入來源,不過無論如何,都唔應該睇唔起同行,一個也不可以,雖然我經常與其他評論員筆戰,不過就絕對沒有睇唔起他們,反而會尊重他們的意見,這並不是什麼大塊文章,而是最基本的原則,老實說,我很少見到評論員詆毁同行,尤其是唔開名,即是詆毀全行。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
2. 十一哥 2019-04-19 13:47:48
錢要揾㗎?唔係定時定候就入A/C嘅咩、層次唔同…概念就有分別。
3. 港樓粉絲多 2019-04-19 13:51:16

樓市急升,將軍澳日出康城7期即將開售,舊期貨尾即獲大手客掃貨。南豐將軍澳日出康城LP6獲內地大手客以公司名義,斥資約2億元購入13伙,屬早前中聯辦斥2.5億元購入20伙觀塘凱滙後,最大手的新盤成交。

繳稅達6,000萬

由於買家以公司名義購入物業,需要同時繳交買家印花稅和從價印花稅各15%,印花稅總額達樓價的30%,以上述成交價推算,是次涉及印花稅料高達6,000萬元。

大陸客以擁有一間港樓為成就的象徵。香港政府以為區區三成辣招稅就可以阻不惜一切都要擁有香港物業的大陸客,真的是好無知。

把辣招税加到樓價的3倍也無用,反而更刺激樓價升得更急。越難買到的奢侈品,當然越会吸引多啲人爭。

好野不會平的道理,人人明白。

4. 引刀一快 2019-04-19 15:11:03
依家呢度有幾位臺柱去咗做財演喇,淡友就只能瞓橋底攞綜援,引刀自力更新,揸兜㗎。

5. 好友同淡友 2019-04-19 18:06:44
淡友仍然有天橋可以瞓,有綜援可以攞,也是全靠好友炒高樓價,政府才有高賣地收入同各種與高樓價地價相關的税收。

不靠班有貢獻的好友,淡友連兜都買唔起,連兜都冇,何來能力揸兜呢,樓上位人兄想多咗啦。