地產博客 > 敢說亮話 返回
瀏覽人次:5647    回應:9
敢說亮話
茶餐廳日誌(280)樂施會與牛津之家
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2018年2月21日

  今日去到茶餐廳,老闆問我怎樣取消每月自動捐款,原來老闆在十年前開始,每月自動捐款給樂施會,如是者已經十年,最近樂施會發生主管召妓醜聞,要災民以性服務換取救濟,打算取消自動轉帳捐款,我問老闆知不知道樂施會的原名,老闆話當時遊說他的人說是樂善好施的意思,其實,樂施會的英文名稱是牛津之家,老闆話如果早知是牛津之家,他或者會作出一次性捐款,絕對不會每月自動轉帳,至於現在怎樣取消就很容易,只要去銀行走一趟,銀行職員就會幫佢搞掂,如果唔想去都得,將戶口的錢支清光,沒有錢在戶口,銀行當然不會自動轉帳,老闆話都是去一次銀行比較好。

  今次樂施會與無國界醫生事件,不但令到這兩個慈善機構的捐款減少,甚至會波及其他慈善機構,我個人認為,就算是那些大慈善機構主管,他們在日常生活一定要克己,這才有說服力叫別人捐款,多年前我拒絕了一個慈善機構主管租用我們的豪宅,理由是我不敢收由捐款得來租金,今次,其他慈善機構真的是多得樂施會唔少。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 唔明 2018-02-21 11:26:31
什麼是牛津之家?今次又點解關無國界醫生的事?
2. 真真薯片 2018-02-21 12:00:38
慈善不嬲都係超級賺錢大生意, 大家知唔知公益金辦公室係邊同埋佢地既高層出緊幾錢人工?
3. 望東樓 2018-02-21 12:41:29
多年前有位做IT嘅朋友話畀我知,嗰啲所謂非牟利團體嘅電腦係靚到無朋友嘅(因為佢曾經為佢哋裝過)。所以佢以後都再無捐錢俾呢班友。細佬亦從此以後捐錢都好小心,唔知乜頭乜路無做盡職審查就最好慳番。
4. 真真薯片 2018-02-21 12:49:34
東樓兄

在下識人做NGO, 佢地內部買野彩購既standard, 係同正苦一樣, 咩都買到最好, 人工同正苦高官睇齊, 3, 5, 7皮係等閒, 仲有, 通常NGO入面都係隻手遮天, 用人唯親, 由於收入唔係靠業績, 用邊個都得, 鬧人冇皇管, 錢亂fing, 個辦工環境做到爛晒, 完全唔係路, 所以在下從來唔捐錢
6. 好 2018-02-21 13:26:22
請問牛津之家背景?
7. 向引刀‧土著‧自醉‧浪子‧阿井 說不 2018-02-21 15:01:17
香港本地好似都有十個八個最大的慈善團體,每年都有在電視樂台做節目,呼籲港人捐款。最最最重要的一點,就是所有的捐款都是用於香港的本地慈善機構,服務自己香港人。例如,東華,保良局,博愛,樂善堂,仁濟,仁愛堂,公益金等。

有時行過的旺區,如尖咀,中環等,都見好多國際性的慈善團體希望路人捐獻,只會答一句,我會捐畀香港本地的慈善機構。

叫茶餐廳老闆一於轉為捐款畀本地機構吧,為善最樂,何必山長水遠捐款畀外國機構,求助外國人呢!
8. 舍神 2018-02-21 15:16:25
慈善事業.......也是一大事業!
但凡是other people money, 有幾有較率,有幾多落入真正需要之人的手裡?

d 乜乜總理,唉,明目張膽沽名釣譽,反胃!
9. 引刀一快 2018-02-21 16:36:30
一早就已經唔經機構捐錢,做好心就當面俾乞衣俾落難人,一係就俾大陸救貓狗嘅義工,睇住一單單case嚟捐,簡單直接到位。

汶川地震唔捐錢,事後證明絕對正確,冇半點遺憾。
10. Small Potato 2018-02-21 17:52:40
真很失望,我都由2010年開始自動轉帳咁捐款到依家,我諗我都要去銀行一趟,取消捐款了。