主頁 搵樓/成交 放盤 數據公佈 地產新聞 地產博客 置業手冊 背景 / 聲明 / 聯絡我們 繁體簡體English
瀏覽人次 : 4171    回應 : 3
文亮語
特朗普將會撕裂美國
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2017年1月21日

  特朗普剛剛完成就職典禮,成為美國總統,雖然在就職演說表示還政於民,但一句美國優先,差不多是置美國於死地,特朗普應該知道,美國除了在軍事仍然有優勢之外,其他已經是今非昔比,負債累累,美國優先其實是保護主義,一定會受到其他國家對等報復,好似金毛獅王謝遜七傷拳一樣,就算傷到其他國家,自己都會受到重傷。

  特朗普在演說中強調美國人用美國貨,但特朗普又知唔知道,美國貨不但比其他國家的昂貴,而且品質亦不及其他國家,要美國人用美國貨,除非給他們資助,呼籲美國人用美國貨其實是計劃經濟,絕對不符合現實情況,用美國貨會將美國低下階層的人迫入死角,暴亂就會由此產生,不過,最大的暴亂並不是來自基層,而是受過高深教育的知識分子,他們將深受保護主義禍害,出國的機會減少,除非是去打杖,他們的才華不能夠發揮,不發生暴亂才怪,今日是特朗普當選美國總統第一日,美國開始被撕裂。

 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

1. LARRY 2017-01-21 10:48:56
美国人民是有智慧和行动的。
水能载舟 亦能覆舟
2. Tony lam 2017-01-21 11:18:55
美國人用美國貨 ? 用慣實惠嘅入口貨、食自己時~平~就冇份、靚又唔覺得靚倒幾多、好多嘢再靚D都係咁使、最大鑊係平民冇乜銀用、到時D~好嘢~自己買唔起時·亦一定使唔哂·出口又冇競爭力、剩低D開片傢撑有優勢、第一個實焗日本仔哽、台灣B衹可以應酬下要滴多、歐洲佬醒目一定唔會笨七揾交打、古惑侵唔識計呢D數 ? 我唔信囉!

佢噏乜七都係搭鷄棚、但呢舖話事啤唔衹玩五隻牌、係派完一張又一張、52隻派哂再開副新牌繼續、底牌一定唔會開、咁幾時開嚟見呢?都係睇阿爺、一、係阿爺食得住美國佬時、會係最和平嘅局勢、二、係阿爺唔生性·比美國佬拆到牆腳、咁就中國會變前蘇聯咁散哂、坎坷過中亞、點衹港獨、廣獨、省省都獨、咁到時縮骨曾、側頭曾、林鄭等等…有外國居權嘅權貴、可以家庭團聚返美國/英國等過世嘞 !  留番D冇人收冇人要嘅~勇武笨B~喺天橋底度撫今追昔啦!
3. 向飯民說不 2017-01-21 12:19:16
美國佬QE,令到大慈善家,愛好和平的巴菲特,soros,bill gate 越來越富,而窮人卻得不到任何好處。令貧富懸殊更加嚴重。

現在美國佬竟然會將這些問題嫁禍給他國,主要是中國,最poor guy的竟然有大量香港黃C認同。

黃C歹,美股創新高,失業率低around 5%,以老美標準是全民就業,通脹2%,是西方國家的dream no。數據顯示是老美的best year,而且是best of best。點解仲有甘多不滿。就是美國佬的QE,令到貧富懸殊加劇。

美國佬要做的其實就是革命,革那些所謂的大慈善家,愛好和平的巴菲特,soros,bill gate。窮人先有可能真正的翻身。