地產博客 > 文亮語 返回
瀏覽人次:3988    回應:5
文亮語
是否股市旺,就可以抵消加息壓力
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2017年8月17日

  有經濟學家話股市旺,可以抵銷加息壓力,樓市會繼續上升,若果根據那位經濟學家解釋,股市跌,樓價就會下跌,就算減息都唔掂,其實,兩者的關係不大,加息令到持有物業成本增加,淨回報減少,樓價有機會向下調整,就算持有物業的業主從其他地方包括股票市場,得到不菲收益,都不會改變加息對樓市影響,不過,或者會有人從股市獲得龐大利潤,他們可以用高於市價去買樓,令到樓價上升,但絕對不是因為股市旺而抵銷加息對樓市不利影響,否則,我們就不用研究樓市,只要睇股市表現就可以。

  那位經濟學家的論據其實是非常危險,現在利息已經低無可低,只有上升而不會下跌,股市旺,可以抵銷加息的不利影響,但股市有升有跌,當股市下跌,在利息不能夠下跌的情況下,唯有樓市下跌,這變成樓市不會上升,只會下跌,這變成經濟學家是預測樓市會下跌,其實,影響樓市的因素還有很多,供應需求,經濟環境,還有香港辣招,美國縮表,利息只不過是其中一個因素,就算股市旺,可以抵銷加息壓力,這只不過是其中一個因素,未足以令到樓價不會下跌。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 十郎 2017-08-17 11:34:15


      哈哈哈哈 ,有d咁嘅經濟學家 ? 近來多咗好多人燒壞腦。好彩尚係學家 , 未做到專家 , 否則要食蕉。

2. 真真薯片 2017-08-17 12:17:33
除非股市發生質變, 例如07年前後由冇內地公司到大量內地大型企業黎香港上市, 可以帶領股市由長期萬幾變成長期兩萬幾, 其餘時間港股升親都維持唔到超過9個月……
3. 十郎 2017-08-17 13:14:55


      大學普及化

      早十來天在網上睇過一個台灣論政的節目 , 台灣有幾個論政節目。主持人抱怨大學太多 , 因為要大學普及化 , 大學數量由80年代的20間 , 增加到現在的120間 , 通街大學生 , 高不成 , 低不就 , 薪金28K。智識能力祇及80年代的中學生。香港幾及矣 ! 可能是世界趨勢。

      80年代 , 我見過歸港的英國留學生 , 當時英國加息 , 他跟他的父親執拗加息並不打擊通漲 , 是促進經濟。我兩個都唔敢幫 , 低頭飲茶。


4. 自我陶醉 2017-08-17 15:14:25
博士,

錯哂喇,據呢度啲樓神解釋,股市升,就會多人買樓,所以樓價會升,股市跌,冇人敢買股,人人走哂去買樓,所以樓價都係會升,減息人人供得起,所以樓價升,加息代表經濟好,樓價又係升,唔通你未聽過? 呢啲“專家”
週街都係啊!

總之點都係升,升到你驚,升到你絕望呀嘛! 可惜,我等咗兩年仲未等到,正在熱切期待! 哈哈哈!

5. Maybe 2017-08-17 19:48:24
May you have wait two years more