主頁 搵樓/成交 放盤 數據公佈 地產新聞 地產博客 置業手冊 背景 / 聲明 / 聯絡我們 繁體簡體English
瀏覽人次 : 1455    回應 : 5
文亮言
雙司風雨中
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2017年1月17日

  曾俊華遞了辭職信接近一個月,甚至林鄭亦表態參選,但仍未獲得中央批准辭職,有人擔心曾俊華不能夠入閘,我話不用擔心,曾俊華一定可以參選,是否能夠成功做特首是另一回事,因為,如果中央唔准曾俊華參選,即是睇少林鄭,要中央出手壓止曾俊華參選,即使贏,都贏得不光彩,所以,中央一定會批准曾俊華辭職及參選,而且同時批准林鄭辭職,以示公平,今後兩位司長要面對參選道路上的風風雨雨,既要互相扶持又要互相競爭,有人話,今次名副其實是雙司風雨中,我覺得非常貼切。

  以前反對派人士對誰是特首的要求好似abc咁簡單,大家都知道abc的意思是anyone but CY ,現在他們的要求没有變,仍然是abc,不過就變成anyone but Carrie ,其實,就算林鄭唔參選,反對派始終都會推出abc,anyone but Chinese ,大家明唔明白。

  有人擔心兩位司長為了要得到150張選舉人票支持而欠下不少人情,以後,當他們任何一位做特首都要還人情債,我覺得毋需擔心,中央既然批准兩位司長出選,一定會幫他們搞掂150張選舉人票,無論任何一位司長當選,都沒有需要還人情,中央領導知道,錢債易還,人情債難還。

  究竟兩位司長誰更適合做特首,我相信相差不會太大,分別是曾俊華在理財方面比較保守,政策上不會有大驚喜,亦不會有驚嚇,林鄭則比較進取,手段亦較為強硬,兩人都可以勝任做特首,但會有一個人不服,她就是葉劉,如果我是葉劉,情願不能入閘,她就可以對其他人說,中央害怕兩位司長非她的對手,所以不批准入閘,這樣,就非常有體面地宣布放棄參選,任由他們繼續雙司風雨中。

 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

1. Tony lam 2017-01-17 09:53:13
阿爺功力深不可測、遲遲唔批縮骨曾、睇落好無謂、實際比機會老反呱呱嘈、縮骨都好醒、死忍唔爆、仲感激阿爺皇恩、但影帝上身小動作多多、老反當佢自己友時、實情害咗佢、計數就算老反比哂佢3百零票、加埋D建制黑羊都應該唔過5百、林鄭就一定多過689票。

小丑老官入到閘就縮骨唔着數、葉劉入到閘就林鄭蝕多少、建制應協調咗衹得林鄭、老反越多人落場就越蝕章、冇所謂啦!老反橫掂都係想玩嘢嘅啫。

咁爆冷呢?散水囉!因為老反嘅民主衹係…造型…嚟、實際目的係想利用香港篤穿中國、爆冷即係敵對勢力勝咗、實枕住明裡暗裡同阿爺抬槓、阿爺唔啋香港實有得我地受。
2. 引刀一快 2017-01-17 09:59:45
真有趣,三個都歪嘴。
3. MMC 2017-01-17 10:13:13
博士好搞笑,快成為新 GAG 皇。不如拍套 :  細價零距離 ?!
4. 向饭民说不 2017-01-17 10:20:01
1楼,中央手段高啊,现在财爷进入之后,他最多也只是得到饭民票,同胡官争。叶刘估计连入场也不行,最后林郑得大部分建制票。

毒果背后都有人出计,最近减少了对林郑的抹黑。越抹黑林郑,只会坚决建制派比票比林郑,估计是怕得失建制票。帮财爷争取多点建制派的票。
5. 傻佬 2017-01-17 10:36:28
歪嘴,言詞不實。