地產博客 > 文亮言 返回
瀏覽人次:6014    回應:7
文亮言
君子之道,為而不爭
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2017年5月26日

  六月份很忙,每個星期六都有講座,在第一個星期六的講座在會展舉行,我大約要講45分鐘,主辦單位已經同我秘書取得演講題目以及我個人資料,至於PowerPoint 就要等到演講前兩日才寫,這是我一向的習慣,主辦單位突然間安排我與幾位好友一齊討論,替代我個人演講,我即時推卻了今次演講,理由很簡單,君子之道,為而不爭。

  老子在道德經收筆時寫下「聖人之道,為而不爭」,眾所週知,我對現今樓市持保守態度,但我只會發表意見,激烈的辯論則可免則免,或者我的意見不合主辦單位要求,於是安排幾位睇好樓市的專家與我同台辯論,本來都可以免為其難,但幾位專家都是老友,我亦不想得罪對方,所以,我情願退出今次演講,大家免傷和氣,我希望主辦單位明白,我並不是失約,而是他們改動了程序,不過,我相信主辦單位很容易搵到人代替我的位置,但我仍然講一聲抱歉,請主辦單位見諒。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 真真薯片 2017-05-26 09:43:20
好一句為而不爭, 可惜現實世界爭而不為既人非常多
2. Blood Wong 2017-05-26 10:27:16
「聖人之道,為而不爭」, 湯博士有真材實料,唔使同人計較,真聖人!
3. 十一哥 2017-05-26 11:31:21
營商之道…為而不爭、係唔係仲貼切D ?

聖人、君子、小人、褒貶因立場而異…冇客觀標準。

國家民族…為而必爭、美國佬最明白…國家利益…至高冇上、打咗先錫番…最理解斯德歌爾摩症候嘅精義、弱鷄學人講大同…人地當係契弟。

阿爺呢幾十年先玩…為而不爭、養到身壯力健…而家明渡陳倉…玩一帶一路做host、手瓜夠硬…冇洗暗渡 !


4. 向飯民說不 2017-05-26 13:01:34
西方文化没有君子概念,所以他们做事完全没有底线。毒媒抹黑造谣无所不用其极。
中华文化是最包容文化。西方文化非常排他性。中华文化不接受同性恋,不是反对,而是比了同性恋合法,等于比特权比同性恋。

5. 榮華富貴不是爭來的,是修來的! 2017-05-26 13:25:32

一切法無所有,畢竟空

6. 真真薯片 2017-05-26 13:37:53
長實賣樓個勢比想像中勁太多, 689專門揀超人賣樓前出招, ban一約多伙, 收緊發展商借貸, 再收緊有按人士再上會成數, 可惜689依然都係比超人極速KO,比MMA打太極師父更加一面倒
7. 十一哥 2017-05-26 15:30:41
真哥    換個角度睇…十X哥要出貨、689即出招…埋枱要加碼…封死二手、焗賭仔幫趁十X哥、佢大把水可以打碼比賭仔。

其實邊有咁多恩怨吖…諗多咗哪 !