地產博客 > 弼尖言論 返回
瀏覽人次:6129    回應:12
弼尖言論
銜頭通脹
 
王弼
專業投資者
香港奧國經濟學院院長
易方資本首席經濟師
2017年5月24日

  英格蘭的頂級足球聯賽叫英超,次一級的叫英冠,90年代以前的頂級聯賽英甲,原來已淪為三流角色。至於香港本地足球的頂級聯賽,亦於2014年稱「港超」,甲組賽事淪為次級。中國的頂級足球聯賽,亦由中甲變為中超。究竟某一國家或地區的足球聯賽,有沒有因由甲組改稱超級而令可觀性大增呢?在收音機偶爾聽見德甲的賽事報道,德國沒有像其他國家,把「超級」甚至「宇宙最強」冠在自己的足球聯賽上,日耳曼人的踏實,頓時令我肅然起敬。

  世上總有一些人滿足於銜頭通脹(Title Inflation),雖然暗地裏知道餡料其實不變,或根本是打腫臉充胖子。明升暗降,責任大了,但薪金不變,為着面子,還是要撑下去。明明中學時成績不好,但政府見那麼多人愛做天子門生,便以普及教育名義,多開大學學位。結果畢業後,還是要去炸雞店工作,只不過是拖延了幾年,圓了自己的大學生夢,再加一身學債。

  經濟上,08年金融海嘯,本來是要投資錯誤的大銀行受教訓,不過政府以所謂穩定經濟為由,瘋狂印鈔。沒錯,廣泛通縮沒有出現,不過隨之而來,是有價值的資產大幅跑贏工資增長,原來應該失去的職位,暫時保留,但薪金的購買力已大幅下降,縱使名義上的薪酬可以保持,甚至有小量增長。收入和身家明升暗降,大部分人卻收貨,又或者說,他們都覺得事有蹊蹺,但不容易理解,罪魁禍首,不是老闆,不是特區政府,也不是地產霸權,而是中美歐英日各大中央銀行。

印鈔,根本是香港樓價持續上升的唯一理由,香港人的負債亦隨樓價水漲船高,金管局被迫又要出招收緊按揭。話要說得明白,加辣的理由,絕對不是協助首次置業人士,而是要趕走沒能力的人勉強上車,保護香港銀行體系。難為爸爸又要富一點,才能圓孩子的置業夢。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. Desmond 2017-05-24 00:48:23
工作的職位銜頭真的是通脹了,以前manager屬高層,但現在只能算是中層,其上面還有senior manager, director, senior director, VP, senior VP, President 等等。
2. CD ROM 2017-05-24 01:00:05
沙發沙發,真係早d訓都唔得 ~
3. 二少 2017-05-24 06:38:48
無錯,專家銜頭通漲.
4. 打工仔 Andy 2017-05-24 07:07:53
Manager 只是前線 !

正苦咁搞, 换到樓是奇積! 
5. MMC 2017-05-24 11:03:11
很同意!

另外,德國人在發展國家的同時,各方面都很貼地實在;其中一樣令我很感動的就是教育!  可惜他們的確傲慢…。
8. 真真薯片 2017-05-25 11:48:00
以前會考係A B C D E, 依家DSE變左做5** 5* 5 4 3

某日路過某學校, 見到門口掛左個大banner, 寫住某同學DSE勇奪5* 5 5 4佳績, 睇唔明所以上網查下. 先知原來係B C C D, 心諗 : 唔係下話?


9. 引刀一快 2017-05-25 12:09:45
真真薯片兄

冇人揸槍(F),冇人擔梯(H)社會就更和諧喇,哈哈哈哈哈
10. 引刀一快 2017-05-25 12:15:52
MMC兄

邪惡軸心國嘅成員,都係精益求精,相對係意大利稍pair咋。

自强克己係佢地嘅付出,傲慢自然就係權利。不過,我地可以唔瀬佢啫,哈哈哈
11. 小念頭 2017-05-25 20:17:05
世界講潮流,為勁爭乜傢伙都要出,大家都隨著潮流變化,慢慢就知道什麼一回事,一係緊跟人群,一係你殺出條路。
12. MMC 2017-05-25 22:39:37
刀兄,好耐冇聽過 (邪惡軸心國) ,仲以為係北韓,伊朗 :)

我在想,為什麼國人不向他們學習 ? 又或者點解我們的家長都只希望自己子女成為醫生、律師、會計師、工程師,而不能當個汽車維修人員、髪型師? 在德國,這兩份職業也可以有很好發展,亦不會被人叫車房仔…。


13. 引刀一快 2017-05-26 00:54:35
MMC兄

北韓伊朗雖然唔係好嘢,但係總未邪惡得過二戰時期嘅日本同德國,國人也好、香港人也好,鍾意子女做“ 醫生、律師、會計師、工程師,”,係有幾個原因,上一代教育水平低,識得話好嘅工種,就那麼幾個。幾個都係要讀飽書先至可以做,有文化,起碼有虛榮優勢先,加上以前高等教育普及度較低,即係唔係咁多人爭飯食,點知依傢咁多大學生呢。而髮型師同車房,喺大陸真係唔算搵錢,除非好top。

講開又講,我有個朋友,讀農務系但係陰差陽錯走咗去做精神法醫,呢份真係超筍工,必定發達嘅,引刀性格使然冇能力賺呢種錢。

14. CD ROM 2017-05-26 11:27:53
整車專業化,香港也在走這條路,VTC有相關學歷,我去青衣校舍過,不錯的~

今時今日也輪不到你不專業化,乜都要插電腦,街坊車房做埋呢輩都做不下去了。